Index Vakbarát Hírportál

Hidegtűrő csótányok árasztották el New Yorkot

2013. december 11., szerda 09:48

A tengerentúlról érkezett csótányok szaporodtak el New Yorkban. A Periplaneta japonica faj egyedei ugyanúgy szeretik a meleget, mint a többi csótányfaj. Különlegességük ezeknek az állatoknak, hogy egyáltalán nem zavarja őket a fagypont közeli hőmérséklet sem.

A Periplaneta japonica jól ismert az ázsiai országokban, a legutóbbi jelentések azonban azt mutatják, hogy már Észak-Amerikában is megjelentek. Először 2012-ben látták őket a manhattani High Line parkban

.A kutatók feltételezése szerint a rovarok cserepes növényekben utazták át az óceánt, ezeket a növényeket ültették ki a parkban. Nem biztosan ebben, nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy pontosan hogyan kerültek a városba.

Ázsiai kutatók több kísérletet végeztek a Periplaneta japonica fajjal. Simán túlélik a havat, ami azt jelenti, hogy a New Yorkban ismert csótányokkal ellentétben, ezekkel akár télen is találkozhatnak az ott élők.

A New York-iak természetesen nem örülnek az új jövevényeknek, akik ráadásul túl is élhetik a telet és elszaporodhatnak a városban. Jessica Ware, a Rutgers entomológusa szerint szerencsére úgy tűnik, hogy a jövevények nem tudnak az őslakos csótányokkat szaporodni, így valószínűtlen, hogy létrehoznának egy új fajt.

Rovatok