Index Vakbarát Hírportál

Sosem látott zöld villám egy vulkánnál

2013. december 11., szerda 10:51 | aznap frissítve

Töltött részecskékből álló vihar járta át 2008-ben a chilei Chaiten vulkánt, az eset különlegessége, hogy zöld villámokat okozott – jelentették be amerikai kutatók American Geophysical Union szokásos találkozóján. (A villámról készült képet a fenti linken megtekintheti)

A zöld villám láthatóvá tett egy olyan elektromos táncot, amely alapesetben rejtve marad a viharfelhők belsejében – mondta Arthur Few, a Rice University tudósa. „Lehetséges, hogy ez minden viharban megtörténik, de még sosem láttuk. Valószínűleg a vulkáni felhő töltéseinek szerkezete miatt látszik ilyenkor a felhőn kívül.

A Chaiten vulkán Santiagótól 1285 kilométerre fekszik délre, 2008 májusában tört ki, több száz éves hallgatás után. A kutatók eredetileg is a villámlásokat tanulmányozták a helyszínen. Néhány kutató szerint a zöld villámok streamerek: olyan csatornák, amelyeken pozitív töltés áramlik a talajról a légkörbe.

A zöld szín az elektronikusan gerjesztett oxigénatomokból jön, hasonló módon, ahogy a Földön keletkező sarki fények zöldje.

Rovatok