Index Vakbarát Hírportál

Mágnessel irányítható a spermarobot

2013. december 13., péntek 10:15

Egy adag bikasperma, néhány nanocső, az eredmény pedig a világ első spermarobotja – számol be a tudományos áttörésről a New Scientist. A biorobotokat a spermák petesejthez terelésére lehet majd használni, vagy gyógyszerek célzott szervezetbe juttatására.

Oliver Schmidt és kollégái a drezdai Institute for Integrative Nanosciences kutatói egyéni spermasejteket kombinálta apró mágneses fémcsövekkel az első spermaalapú biorobot létrehozásához. 

Egyelőre még nem megy könnyen egyetlen sejt irányítása, amely ostorszerűen hajtja magát keresztül a folyadékon. Mostanáig a kutatóknak csak sejtcsoportokat sikerült rávenniük az együttműködésre mágnesekkel. 

A spermabotok létrehozásához az kutatók 50 mikron hosszúságú, 5-8 mikron átmérőjű csöveket készítettek vas és titán nanorészecskékből. A csöveket kiolvasztott bikaspermát tartalmazó folyadékhoz adták. A csövek egyik vége kicsivel szélesebb, mint a másik, így a spermák belecsúsztak és csapdásba estek, úgy, hogy ostoruk még így is szabadon mozoghatott.

Ezután külső mágnesekkel irányították a nanocsövek tájolását. Az egész ugyanúgy működik, mint a Föld mágneses terét használó iránytűk. 

Rovatok