Index Vakbarát Hírportál

Kigördült a Jáde nyúl a Holdra

2013. december 15., vasárnap 18:16

Néhány órával azután, hogy a Csang'o–3 kínai űrszonda sikeresen landolt a Hold felszínén, Kína első holdjárója, a Jáde nyúl kigördül a felszínre. A 140 kilogrammos, 1,5 méter hosszú, 1 méter széles és 1,1 méter magas, hatkerekű rover mély keréknyomokat hagyott a holdi talajban.

A leválasztás előtt a mérnökök még mindent leellenőriztek, megnézték a Nap beesési szögét, majd parancsot adtak a Jade nyúl és a  Csang'o–3 szeparációjára. Ezután kinyílt a holdjáró két napeleme, és a jármű lassan elindult.

Kigördült a Jáde nyúl a Holdra

A leválasztás után a rover és a leszállóegység is képeket készít egymásról, majd megkezdik saját tudományos küldetéseiket. A Jáde nyúl feladata ásványi anyagokat felkutatása. A szondával olyan teleszkópot is vittek, amely egyszerre alkalmas a Föld magnetoszférájának és a Hold felszínének vizsgálatára. 

A Csang'o–3 a Hold Sinus Iridum (Szivárvány-öböl) nevű tájegységén landolt még szombaton. Ezzel Kína a harmadik ország a világon az USA és a Szovjetunió után, amely sikeresen űrszondát küldött a Holdra. Időközben a kínai űrkutatási szakemberek a landolásról készült videót is elérhetővé tették.

A kínai holdjáró landolása

Rovatok