Index Vakbarát Hírportál

Többórás űrsétákkal sürgősen javítani kell a Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszerét

2013. december 18., szerda 11:10

A Nemzetközi Űrállomás múlt héten meghibásodott hűtőrendszere miatt sürgősen űrsétákat kell tennie a legénységnek, hogy kijavítsák a hibát, közölte a NASA.

Az amerikai űrkutatási ügynökség szerint több űrsétára is szükség lesz, ráadásul ezek nem is ígérkeznek rövidnek, az asztronauták alkalmanként két-három órát töltenek majd odakint a javításokkal. Az első űrsétát szombatra ütemezik, két amerikai űrhajóssal. A következő hétfőn lesz, a harmadik pedig karácsonykor. 

„Elég sűrű lesz a következő hetünk, úgyhogy nem nagyon fogunk twitterezni" – írta a közösségi oldalon Rick Mastracchio űrhajós. 

A NASA közölte, a múlt szerdán meghibásodott hűtőszivattyú javítása most mindennél fontosabb, az utánpótlást szállító űrhajó indulását is januárra halasztották emiatt. 

A 450 tonnás ISS-nek két fő hűtőrendszere van, ezek elsősorban az elektromos berendezések túlmelegedését akadályozzák meg. A múlt heti meghibásodás után a legénység óvatosságból csökkentette azoknak a berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú. 

A NASA hangsúlyozta, az űrállomás hatfős személyzete biztonságban van, de minél hamarabb meg kell oldani a problémát.

Rovatok