Index Vakbarát Hírportál

Egerekben megfordították az öregedést

2013. december 20., péntek 15:33

Az a kutatócsoport, amelyik felfedezte a sejtek öregedése mögött álló folyamatokat, arra is rájött, hogy miként lehet megfordítani a folyamatot. A kísérletükben részt vevő öreg egerek teste sok szempontból fiatalabbnak tűnt. A tudósok abban bíznak, hogy az új ismereteik segítenek megérteni az idősödéssel együtt járó betegségeket, például a rákot, a cukorbetegséget és az idegrendszeri rendellenességeket.

Az emlősök energiatermelésében kulcsfontosságú szerepe van a légzésnek; a folyamat során nagyobb molekulák bomlanak le kisebb méretűekre, és közben energia szabadul fel. Mindez nagyrészt a mitokondriumban megy végbe, ami saját genommal rendelkezik, de néhány feladatért a sejtmag felelős, össze kell hangolni ezek működését.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, a mitokondrium működése romlik, és Alzheimer vagy diabétesz alakulhat ki a szervezetünkben. A Harvard orvosi karán dolgozó Ana Gomes megvizsgálta a sejtekben genetikai információkat szállító hírvivő RNS-t (mRNS) 6 illetve 22 hónapos egerekben, és azt találták, hogy a sejtmagban nem történt sok változás, ezzel szemben a mitokontriumban igen. 

Hasonló változás történt azokban az egerekben, amelyekben hiányzott a SIRT1 nevű fehérje - ennek magas szintje összefüggésbe hozható a hosszú élettartammal. Ezeknek az egereknek a sejtmagjai a HIF-1α nevű fehérjéből is többet termeltek. A sejtmag és a mitokondrium közti kommunikációt sok olyan esemény befolyásolja, amelyekhez köze van a SIRT1 és HIF-1α fehérjéknek. Amíg a SIRT1 szintje magas, a két genom jól kommunikál, és az öregedés kordában van tartva. De egy másik molekula, a NAD+ tehet arról, hogy a SIRT1 elvégzi ezt a feladatát, és a NAD+ szintje - nem tudni, miért - idősödésünk során csökken, és ezzel romlik a kommunikáció. 

A kutatócsapat 22 hónapos egerekbe naponta kétszer olyan anyagot fecskendezett, ami megnöveli a NAD szintjét, és egy hét elteltével csökkent az izomzat sorvadása, sőt egy olyan izomtípus is megjelent az állatokban, ami főleg fiatal egyedekben gyakori. Ezzel sikerült bebizonyítani, hogy a NAD+ egyfajta Achilles-sarok, és a molekula hiánya az idősödéshez is jelentősen hozzájárul.

Rovatok