Index Vakbarát Hírportál

Kiderítették az amazonasi hálók titkát

2013. december 21., szombat 14:56

Az Amazonas őserdeiben kutató expedíció kiderítette, mik lehetnek azok a titokzatos hálók, amelyek leginkább egy erődítményhez hasonlítanak. A kutatók több hónapot töltöttek a nem is olyan régi rejtély kiderítésével.

Az egész történet úgy kezdődött, hogy tavaly nyáron egy egyetemista, Tory Alexander néhány képet posztolt a Redditre és a Facebookra. Azt remélte, valaki segít neki kideríteni, mik lehetnek ezek a furcsa formák, amelyeket egy kis szigeten talált, a Tambopata kutatóközpont közelében, mélyen a perui Amazonas-vidéken.

A képződmények selyemfonálból készültek és két részből álltak. Egyrészt van benne egy központi toronyszerű hegyes emelvény, körülötte pedig szinte szabályos kör alakban egy védőfalnak nevezhető háló. Az egész objektum alig hat milliméter széles, viszont nemigen látott még senki hasonlót.

Az entomológusok akkoriban semmit nem tudtak mondani erről, fogalmuk sem volt, hogy mi lehet, sem azt, hogy mi csinálhatta. Egészen mostanáig. Phil Torres entomológus és csapata december 10-én érkezett a szigetre, hogy találjon hasonló hálókat. Alig fél óra séta kellett ahhoz, hogy megtalálják az elsőt. Jóval kisebb volt, mint amire számítottak. Később még nagyon sok hasonlót találtak mindenféle fán. A következő napokban és éjszakákon többször visszatértek a szigetre, összesen negyven hálót találtak. Ezek fele Cecropia-fán, elég sok volt bambuszon és néhányat találtak levélen. A legtöbbet csoportosan helyezték el, egy-egy ilyen csoport 2-6 építményből állt.

A kutatók Jeff Cremer fotóst kérték meg, hogy makrofotókat készítsen a hálókról. A fotókról kiderült, hogy apró atkák másztak a hálókon és azokon belül. Ez azonban nem adott magyarázatot semmire, hiszen ezek nem szőnek hálót. Sokkal nagyobb segítség volt, hogy az egyik vizsgált torony meg volt rongálva. A nagyfelbontású fotókról kiderült, hogy peték vannak benne. Ebből arra lehetett volna következtetni, hogy fészket találtak, de a kutatók arra gondoltak, hogy semmi értelme csupán pár petét elrejteni egy ilyen bonyolult szerkezetbe.

A kutatók begyűjtöttek néhány képződményt, hogy laboratóriumokban is megvizsgálják. Megmérték, más szögből is lefényképezték, majd végül szétvágták a tornyokat. A háló szövése alapján a kutatók már az elején kizárták a lepkéket, molyokat és gombákat. Hat napon keresztül vizsgálták a tornyokat, de nem jutottak közelebb. December 16-án akarták elhagyni a szigetet, ekkor két pete körül apró pókokat láttak szaladgálni. Torres azt mondta, nagyon izgatottak voltak, de nem mertek biztosra menni. A következő napon egy harmadik petéből is kibújt egy pók, ami végre bebizonyította, hogy a petéket pókok hálózták be így.

Nagyon ritka, hogy egy pók csak egy petét rakjon, általában számtalan utódnak adják meg az esélyt a kifejlődésre. A következő kérdés, amire válaszolniuk kell, az hogy melyik pókról van szó. Erre ugyanis még nem sikerült rájönni - meg kell várni, míg a kis pókok felnőnek.

Rovatok