Index Vakbarát Hírportál

Új tapírfajt fedeztek fel Dél-Amerikában

2013. december 21., szombat 11:22

Kutatók bejelentették, hogy új tapírfajt fedeztek fel Brazíliában és Kolumbiában. Az új emlős eddig rejtve maradt a tudomány előtt, de a helyiek már régóta ismerik. Valójában ez az egyik legnagyobb emlős a dél-amerikai kontinensen, bár a tapírok között a legkisebbek között van.

A kutatók Tapirus kabomaninak nevezték el, ez a helyi paumari nyelv tapír szavából, az "arabo kabomani"-ból ered. A Tapirus kabomani az ötödik ismert tapírfaj a Földön, az elsőt 1865-ben fedezték fel.

Száz éve ez az első faj, amit a páratlan ujjú patások osztályából felfedeztek. Ehhez az osztályhoz tartoznak a lófélék és az orrszarvúfélék is. Ráadásul ez a legnagyobb testű emlős, amit felfedeztek az utóbbi évtizedekben. Utoljára 1992-ben találtak addig nem ismert emlőst, ez a szaola, vagyis vietnami antilop volt, amit a vietnami és kambodzsai esőerdőkben fedeztek fel.

Az új tapírfaj a nyílt füves területeken és az Amazonas menti erdők délnyugati részein él. A Karitiana nevű törzs tagjai előszeretettel vadásszák, ők egyébként kicsi fekete tapírnak nevezik. Nagyon hasonlít a brazil tapírhoz, de sötétebb a szőre és jóval kisebb annál. A brazil tapír elérheti a 320 kilogrammot is, a Kabomani csak 110 kilogrammos.

Rovatok