Index Vakbarát Hírportál

Hajrájához ért a verseny a Holdra szállásért

2013. december 22., vasárnap 08:19

Két éve van a versenyzőknek, hogy holdjárót juttassanak a Holdra a Lunar X Prize harmincmilliós fődíjáért. Egyre kevesebben vannak versenyben az eredetileg indult 29-ből, nemrégiben öt újabb csapat adta fel. Még mindig versenyben van a magyar Puli Space Technologies fiatal mérnökökből és kutatókból álló csapata is. Tizennyolcan maradtak.

Az Prize X és a Google közösen finanszírozza a Lunar X nevű holdmissziót, amelynek célja, magánpénzből működő járművet küldeni a Holdra 2015 végéig. A fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el - legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott - járművet a Holdra, és hajt végre megadott határidőn belül bizonyos feladatokat.

A szervezők szerint a megmaradt csapatok közül vannak, akik jó irányba haladnak, hogy övék legyen a dicsőség. A X Prize nem fedheti fel a részleteket, de a csapatok felének konkrét tervei vannak, hogyan juttatják el holdjárójukat a Holdra.

A magyar versenyző például december elején Hawaii-on tesztelte a holdjárót több napon keresztül. A marokkói sivatagi tesztekhez hasonlóan itt is a csapat egy része repült a Pulival, az irányítók Budapestről vezérelték az eszközt.

A csapatok egy része szakosodott, senki nem tudja a teljes folyamatot önerőből megoldani, tehát rakétát, Holdra szálló egységet és holdjárót is építeni. Éppen ezért vannak, akik csak holdjárót építenek, vannak akik hordozót. A csapatok már korábban is együtt dolgoztak és a hajrában ez még inkább így lesz.

A nemrégiben kilépett öt csapat sem hagyja el az űrkutatást, néhányan más csapatokkal működnek együtt. A kaliforniai Phoenicia például úgy döntött, hogy sokkal hatékonyabb, ha más csapatoknak segít az űrbe juttatni rakományaikat. Mások más területeken kamatoztatják az itt megszerzett tapasztalatokat. Az ARCA csapat például Romániában segíti az űrkutatást, a csapat egyébként az Ansari X Prize versenyben is részt vett. Ebben a csapatoknak olyan sokszor használható űrhajót kellett tervezni, amely embert tud juttatni a világűrbe.

A Lunar X Prize verseny utolsó szakaszába érkezett, a csapatoknak legkésőbb 18 hónappal a határidő előtt le kell fektetni a kilövési terüket és ezen később sem lehet változtatni. Nem mindenki fog eljutni a végéig még a megmaradtak közül sem. Az említett Ansari X Prize versenyen például 26-an indultak és csak két csapat maradt a végére és a Microsoft-alapító Paul Allen által finanszírozott Tear One nyerte meg a tízmillió dollárt.

Rovatok