Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárd tonna vizet rejt Grönland

2013. december 23., hétfő 13:47

Még mindig tartogat meglepetést a grönglandi jégtakaró, illetve az alatta fekvő terület. A sziget évtizedekig tartót titkolózás után csak most fedte fel víztartalékait.

Grönland délkeleti részén több mint százmilliárd tonna folyékony víz található, nagyjából 5-50 méterre a felszín alatt. Ez a terület több mint 70 ezer négyzetkilométer, állítják kutatók a Nature Geoscience nevű szaklapban.

Richard Forster, a University of Utah kutatója azt mondta, hogy azt gondolták, tudják hogyan működik Grönland, erre hirtelen itt van ez a hatalmas mennyiségű víz, aminek létezéséről korábban nem is tudtak.

A felfedezésnek nagyon sok hatása lehet. Egyrészt segít a kutatóknak megérteni, hogyan olvad a jég Grönlandon. Ez azért fontos, mert ez a jelenség hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez. A nyári napsütésben hatalmas tavak keletkeznek a szigeten, a jég tetején. Egészen mostanáig azt gondolták, hogy ez a víz az óceánokba folyik, de most megtalálták, valójában hol bújik meg.

Egészen összetett rendszer bontakozik ki előttünk – lelkendezett Richard Forster. Egy másik tanulmányban ugyanez a kutatócsoport azt írta, hogy annyi víz van ott, hogy 0,4 milliméterrel megemelje a globális tengerszintet. Grönland amúgy minden évben 0,7 millimétert ad hozzá a tengerszinthez.

Forster és kollégái 2011-ben fedezték fel a víztározót. Azt egyelőre nem tudják, hogy ilyen régi a víztározóban lévő víz. Azt sem tudják, hogy a hó teljesen körbeveszi-e, vagy vékony patakokban az óceán felé csordogál. A kutatócsoport visszatér Grönladnra, hogy választ adjon ezekre a kérdésekre is.

Rovatok