Index Vakbarát Hírportál

Génátültetést bizonyít a világító malac

2013. december 28., szombat 15:54

Az állat nem lett okosabb és nincsenek világmegváltó tervei, de nagyon jól bemutatja, hogy a más fajokból átültetett örökítőanyag működik.

Az újévi asztalon furcsán nézne ki a szájába dugott almánál is zöldebben világító génmanipulált malac, de nem is az volt a kínai tudósok célja, hogy az ünnepi lakomához készítsenek látványos alapanyagot. Az állatok azt bizonyítják, hogy idegen fajokból is lehet dns-t beültetni, és ez a módszer a jövőben megoldást jelenthet az öröklött betegségek elleni küzdelemben.

A Dél-Kínai Agrártudományi Egyetem munkatársai tíz egyedből álló transzgenetikus malacalmot hoztak létre, ugyanazzal a technikával, amivel korábban egy török kutatócsoport készített világító nyulakat: egy biolumineszcens medúza fehérjéjét ültették az állatok embriójába. Az állatok akkor fluoreszkálnak, ha ultraibolya fénnyel világítják meg őket.

Green Pigs demonstrate success of UH reproductive science technique from UHMed on Vimeo.

A módszert a Hawaii Egyetem gyógyszerészeti karán fejlesztették ki. Ennek során az embriók citoplazmájába olyan plazmidot fecskendeznek be, amelyben megtalálhatók a medúza fluoreszcens zöld ragyogásáért felelős gének. A befecskendezett fehérje beintegrálódik a gazdaállat génjeibe.

A kutatóknak nem az a céljuk, hogy mindenféle világító állat kóboroljon a vadonban (bár a vadászatot ez kétségtelenül egyszerűbbé és sportszerűtlenebbé tenné), hanem hogy gyárak helyett élő szervezetekben tudjanak előállítani gyógyszerként is használható enzimeket.

Rovatok