Index Vakbarát Hírportál

A nők nem ismerik jól a nemi szervüket

2013. december 30., hétfő 10:40

Valószínűleg a különböző, módosított képek befolyásolják azt, hogy a nők mit észlelnek normális és kívánatos női nemi szervnek, legalábbis erre jutott az International Journal of Obstetrics and Gynaecology című szaklapban megjelent tanulmány. 

Az ausztrál University of Queensland School of Psychology kutatói azt vizsgálták, hogy a plasztikázott  külső nemi szervekről (szeméremajkak műtét - labiaplasty) készült fotók mutogatása befolyásolja-e, hogy mit ítélnek meg normálisnak, illetve a társadalom által ideálisnak. A kutatásban 97, 18 és 30 év közötti nő vett részt, akiket véletlenszerűen három csoportra osztottak, hogy megnézzék két vetítés képeit.

Az első vetítés alkalmával az egyik csoportnak plasztikázott, a másik csoportnak természetes női nemi szerveket mutattak, a harmadik csoport pedig nem nézett meg semmilyen fotókat. A második vetítéskor mindhárom csoportnak kevert képeket mutogattak plasztikázott és természetes női nemi szervekről. A nőknek ezután minden képről meg kellett mondaniuk, hogy az szerintük normális vagy a társadalom által ideálisnak tartott. 

Azok a nők, akiknek plasztikázott nemi szerveket mutogattak, a második vetítés plasztikáit sokkal normálisabbnak ítélték meg, mint a természeteseket. Az eredmény lényegesen különbözött a kontrollcsoporttól, akik eredetileg nem néztek képeket: ők 18 százalékkal kisebb arányban ítélték meg a plasztikázott nemi szerveket normálisnak. 

Amikor megkérték a kísérlet résztvevőit, hogy válasszák ki a társadalom szerint ideális női nemi szerveket, mindhárom csoport a plasztikázott képeket részesítette előnyben, viszont azok, akik előtte is néztek képeket plasztikázott szervekről, 13 százalékkal gyakrabban ítélték meg azokat ideálisnak, mint a kontrollcsoport

A kutatók szerint eredményeik alapján egyértelmű, hogy a nők észlelését befolyásolják a plasztikai műtétekről készült képek, ami összességében elégedetlenséghez vezet, emiatt egyre többen végeztetnek ilyen műtéteket. Az újság szerkesztői kommentárja szerint a nőket megfelelően tájékoztatni kellene a női nemi szervek természetes variációiról. 

Ma már a szeméremajkak műtétje (labiaplasty) a leggyakrabban végrehajtott plasztikai beavatkozást: az Egyesült Királyság egészségügyi hivatala (National Health Service) szerint 2001-től 2010-ig folyamatosan emelkedett a nőinemiszerv-kozmetikák száma.

Rovatok