Index Vakbarát Hírportál

Egy óra alatt készült algából olaj

2014. január 2., csütörtök 13:45

Régóta szeretnék algával pótolni egyik legfőbb energiahordozónkat, a kőolajat, elvégre az utóbbi is ilyen mikroorganizmusokból jött létre több millió év alatt. Az Amerikai Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának kutatói felfedeztek egy új módszert, amivel nemcsak lemásolták a kőolaj keletkezésének folyamatát, hanem azt fel is tudták gyorsítani.

A kutatók kevesebb mint egy óra alatt elkészítik a nyersolajat, amely ezután dízellé vagy benzinné finomítható. Ráadásul a technológia melléktermékeként olyan hasznos anyagok keletkeznek, amelyekből földgáz vagy trágya állítható elő; az utóbbival akár még több algát lehet növeszteni. Előnye még a tisztasága: a tengeri növények megkötik a szén-dioxidot, nincsenek olyan veszélyei, mint az atomenergiának, ráadásul újrahasznosítható. Az alaptechnológia nem új, az 1970-es évek óta fejlesztik, de ezt a gyorsaságot csak most sikerült elérni.

Az elemzések szerint a technológia elterjedésével két dollár per gallonra (434 forint per 3,8 liter = 114 Ft/l) lehetne levinni a bioüzemanyagok árát. A minisztérium számításai szerint 39 ezer négyzetkilométeren kellene algákat termeszteni az ország napi fogyasztásának fedezésére, ami nagy terület, de még mindig kezelhető: összehasonlításképpen, ha csak a dízeles üzemanyagú járműveket akarnák szójababos bioüzemanyagra átállítani, a fél országot azzal kellene beborítani.

Rovatok