Index Vakbarát Hírportál

Senki sem állította meg a japán bálnavadászokat

2014. január 6., hétfő 23:33

Legalább három bálnát megöltek japánok a Déli-óceánon, írja a Guardian. Igaz, nem biztos, hogy az állatokat Új-Zéland vizein vadászták le, az új-zélandi külügyminiszter elítélte az esetet, szerinte a bálnavadászat értelmetlen és bántó.

Az esetről a Sea Shepherd videót is készített. Ezen az látszik, ahogy a három csukabálna teteme a hajón kiterítve fekszik, miközben a legénység egy negyedik bálna felboncolása után éppen a vért takarítja fel. Az aktivisták szerint a bálnavadászokat sem a Új-Zéland bálnavédelemért felelős egységei, sem az ausztrál kormány erői nem próbálták megállítani, miközben a film készült. Ennek ellenére a Sea Shepherd sem próbált meg közbelépni, mivel a japán hajó akkor már menekülőre fogta.

A Sea Shepherd szerint Ausztráliának biztosítania kellene saját antarktiszi területeit, méghozzá úgy, hogy lesújt a bálnavadászokra és törvényileg szabályozza működésüket. Igaz, csak négy állam ismeri el Ausztrália antarktiszi területi és vízi követeléseit, és Japán nem tartozik közéjük.

Japán a történtekről azt közölte: a bálnákat tudományos célra vadászták le. Az elpusztított bálnák között lehetett olyan, amelyet ausztrál tudósok tavaly megjelöltek, hogy követni tudják mozgását.

A bálnavadászatot az IWC, azaz a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1994-es szabálya tiltja. A tudományos célú vadászat éppen ennek az egyezménynek a kiskapuja, amelyet Japán kihasznál.

Új-Zéland partjainál a napokban 39 pilóta bálna is elpusztult, miután partra vetődött. Habár az illetékesek időben észrevették őket, nem tudták megakadályozni, hogy a partok felé ússzanak. Többségüket végül az állatvédők altatták el, miután a parton fekve már nem tudtak segíteni rajtuk, írta az NBC.

A pilóta bálnák tömeges partra vetődése gyakori az új-zélandi partoknál, habár a kutatók még nem tudták megállapítani, hogy az emlősök miért jönnek közel a sekély partokhoz.

Rovatok