Index Vakbarát Hírportál

Szaporodás közben zárta magába a borostyán

2014. január 6., hétfő 14:54

Az Oregon State University kutatói százmillió éves borostyánt találtak, amelyben két szaporodó virág látható. A növények a kréta korból származnak és tökéletesen megőrizte őket a borostyán.

Az apró borostyánban 18 virág található, közülük kettő maradt meg abban a pózban, amely nagyon sok információval szolgál a kutatóknak. Ezek a növények abból a korból származnak, amikor a dinoszauruszok még javában uralják a Földet, de az emlősök már kialakulóban vannak, és a madarak is meghódítják az eget.

George Poinar Jr. találta a fosszíliákat Mianmarban. Teljesen új fajként azonosították a virágokat, amelyeket micropetasos burmensisnek neveztek el. A növények hasonló módon szaporodnak, mint a mai zárvatermők.

A zárvatermők szaporodásmódjának köszönhetően több olyan szerv figyelhető meg a zárvatermőkön, melyek csak erre a növénycsoportra jellemzőek. Ilyen a bibe, a zárt portok, a zárt magház, a termés, valamint a színes virágtakaró. A virág mikroszkopikus vizsgálatakor találtak két pollentömlőt, amelyek a petesejtbe vezetik a spermasejteket. Pont ez a pillanat sikerült fagyott meg, amikor a gyanta a virágokra esett.

A növények a Kréta kor közepén kezdtek el változni, az addigi hatalmas növények mellett megjelentek az apróbb, összetettebb növények. A növények evolúciója azért fontos, mert hatalmas változást okozott a Föld biodiverzitásában. Azt is érdekes látni, hogy a ma is jellemző szaporodási formák már százmillió éve is léteztek.

Rovatok