Index Vakbarát Hírportál

Elkergette a parlagi sas a pofátlan rókát

2014. január 7., kedd 20:41 | aznap frissítve

Különleges eset történt a téli madáretetőnél – mesélte el az Indexnek Tóth Zsolt Marcell, a Természetfilm.hu parlagisas-megfigyelésért felelős munkatársa. 

A filmesek a Magyar Madártani Egyesület (MME) megbízásából figyelik a sasokat. Egy Ustream-csatornát is üzemeltetnek „Sasolj velünk” mottóval, ahol élőben lehet figyelni a parlagi sasok jászsági téli etetőjének történéseit. A minap olyan dologra lettek figyelmesek a saskamerán, amit eddig se a program koordinátora, se természetvédő kollégái nem láttak még. A felvételen látható, hogy egy idősebb, 4-5 éves sas két holló társaságában lakmározik a pulykahúsból az etetőnél. A róka ott kóricált a sas közelében, egy kis húst el is csent, de a sas egyszer csak megelégelte, és elijesztette a ravasz rókát.


Video streaming by Ustream

Kis segítség ahhoz, hogy mi történik:

2:41: a sas eszik

4:24: a róka és a sas együtt eszik

4:32: a sas elkergeti a rókát

5:40: a róka visszajön, és elcsen egy kis húst

7:34: a róka visszajön, a sas megint rámordul

9:20: a róka elöl próbálkozik.

A sasok téli etetőjére egyébként azért van szükség, hogy a madarak inkább maradjanak az adott természetvédelmi területen; ha nem kóborolnak el, talán nagyobb biztonságban vannak a mérgezésekkel, lelövésekkel szemben. Illetve kevésbé pusztulnak el, ha ínséges időszak van, bár az most nincsen az enyhe tél miatt.

A sasfigyelő kamera minden reggel bekapcsol, ha feljön a nap, rengeteg állat fordul meg itt, legtöbb a holló, a szarka és a róka.

Rovatok