Index Vakbarát Hírportál

Honnan erednek a macskák és medvék?

2014. január 8., szerda 10:41

Belgiumban talált fosszíliák végre megmagyarázhatják, honnan származnak a macskafélék, kutyafélék és még számos húsevő emlős. A nyomok egy 55 millió évvel ezelőtt élt állathoz vezetnek, amelynek maradványait Dormaal mellett találták meg.

Az állatot emiatt Dormaalocyonnak nevezték el. Az új fajt Floréal Solé és kollégái fedezték fel, ők illesztették a húsevő emlősök evolúciós családfájába. Az állat vizsgálata azért fontos, mert így jobban megérthetjük a korai húsevő emlősök eredetét, életét és fejlődését.

Több példányt is találtak, összesen 250 fogat és több bokacsontot tudtak megvizsgálni. Még tejfogakat is találtak a kutatók. A fogak primitív felépítése miatt arra következtetnek, hogy ez az állat közel van a húsevő emlősök kifejlődésének kezdetéhez. Ez viszont azt is jelentheti, hogy az európai kontinensen alakultak ki ezek az állatok.

A lábcsontok felépítése azt mutatja, hogy a Dormaalocyon valószínűleg fákon élt, de legalábbis gyakran mászott fára. Ez egybevág az 55 millió évvel ezelőtti környezettel, akkoriban meleg volt az időjárás és erdős részek voltak jellemzőek a területen. Csak röviddel vagyunk túl a paleocén-eocén korszakok határán bekövetkezett hőmérsékleti maximumon, amikor igencsak nagy volt a forróság a Földön. Alig néhány ezer évet átívelő időszak alatt a globális átlaghőmérséklet öt Celsius-fokot emelkedett.

A korai húsevő emlősök utáni kutatás azonban nem zárult le, ennél régebbi fajai is vannak a csoportnak, amelyeket még meg kell találni ahhoz, hogy megtudjuk, valójában honnan származnak ezek az állatok.

Rovatok