Index Vakbarát Hírportál

Napi ötven izzófelhő ömlik egy vulkánból

2014. január 9., csütörtök 16:56

Naponta 50-nél is több izzófelhő rohan le a Sinabung vulkán oldalán, december óta nagyon aktív az indonéziai vulkán. A tűzhányó szeptember óta megint aktív.

Korábban a tűzhányó 2010-ben úgy lépett működésbe, hogy előtte nem volt egyértelműen bizonyítható kitörése a történelmi időkben – írja Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője és a Tűzhányó blog szerzője. Előtte az 1600-as években írtak egy kitörésről, de ezt nem tudták bizonyítani. Nyugalma miatt nem is tartották megfigyelés alatt.

Szeptemberben megint váratlanul kezdett el működni a vulkán. A vulkán kráterében egy viszkózus lávadóm türemkedett ki. Ezek a meredek oldalú, még izzó kőzetdarabokkal borított lávadómok veszélyesek, mert oldaluk instabil, könnyen leomlik. Ilyenkor alakulnak ki a lezúduló izzófelhők, amelyek akár több kilométer távolságba is eljutnak.

Ez történik most a Sinabung vulkánnál, az izzófelhők a napokban már több mint öt kilométer távolságba rohannak le, ami azt jelenti, hogy a vulkán lábánál lévő településeket veszélyeztetik. Összesen 22 ezer embert telepítettek ki a környékről.

Rovatok