Index Vakbarát Hírportál

172 milliárdot osztott az EU kutatóknak

2014. január 14., kedd 22:05

Két magyar tudós és egy, kutatásait Magyarországon végző külföldi is kap támogatást abból a mintegy 575 millió euróból (172 milliárd forintból), amelynek odaítélésről az Európai Kutatási Tanács (ERC) döntött kedden – írja az MTI.

Magyarok is kaptak

Az ERC összesen 312 tudósnak ítélt meg olyan támogatást, amellyel folytathatják korábban megkezdett munkájukat. Magyarországról ketten részesültek támogatásban: Natalie Sebanz, a Közép-Európai Egyetem (CEU) kognitív tudományokkal foglalkozó tanszékén a közös cselekvés mechanizmusainak kutatásához kapott uniós segítséget, Szegedy Balázs pedig, aki az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetében dolgozik, a diszkrét struktúrák korlátait tanulmányozhatja. A szintén támogatásban részesülő magyar kutatóorvos, Takáts Zoltán a londoni Imperial College-ben diagnosztikai kutatásokat végez.

A támogatott tudósok összesen 33 országból érkeztek és 21 különböző államban folytatnak tudományos kutatásokat. Közülük a legtöbben az Egyesült Királyságban kutatnak, de a legtöbben nem britek. A támogatottak között a németek és az olaszok vannak a legtöbben. Az unióhoz 2004 után csatlakozott országok között egyébként Magyarország a két kitüntetett kutatóval az élen áll, ezen országok közül Csehországból, Romániából és Szlovéniából került ki még egy-egy tudós. Érdekesség, hogy az ERC összesítése alapján a támogatott tudósok túlnyomó többsége, több mint háromnegyede férfi.

Átlag: 550 millió forint

Az ERC által nyújtott támogatásokra 3673-an nyújtottak be pályázatot. Közülük választotta ki a tanács azt a 312 kutatót, akiket támogatásban részesít.

Az Európai Bizottság a támogatás odaítéléséről szóló közleményéből az is kiderül, hogy a kutatók átlagos életkora 39 év, a maximálisan odaítélhető támogatás pedig 2,75 millió euró (körülbelül 825 millió forint) volt, míg az átlag 1,84 millió eurót (mintegy 550 millió forint) tett ki.

A konszolidációs támogatást az ERC olyan ígéretes kutatóknak ítéli oda, akik 7 és 12 év közötti tudományos tapasztalattal rendelkeznek. A pályázók állampolgársága nem számít, az elvárás a kimagasló tudományos teljesítmény mellett mindössze annyi, hogy vállalniuk kell, hogy tudományos tevékenységüket az úgynevezett Európai Kutatás Területen található intézményben végzik. Ez az Európai Unió tagállamaiból és további 13 társult országból áll.

Rovatok