Index Vakbarát Hírportál

A majmok szeretnek együtt enni

2014. január 15., szerda 11:18

Német kutatók szerint a csimpánzok közös étkezései már hormonszinten is jobban építik a társas kapcsolatokat, mintha tetvek után kurkásznának egymásban. Ennek az az oka, hogy amikor az állatok megosztják egymással az ételt, felerősödik bennük az oxitocin nevű hormon termelődése. Ez a társas kapcsolatok kialakulásában játszik szerepet; nem véletlen, hogy az embernél szeretethormonnak is hívják – írja az MTI.

A Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet kutatócsoportját Roman Wittig vezette. A szakértők az ugandai Budongo erdőben élő majmok viselkedését tanulmányozták. A kutatás során 26 szabadon élő csimpánztól vettek vizeletmintákat, összesen 79-et. Az állatok mintavétel előtt egy órával táplálkoztak.

A társaikkal együtt evő csimpánzok vizeletében sokkal magasabb volt az oxitocin szintje, mint az egyedül táplálkozókéban. Az is kiderült, hogy kapni ugyanolyan jó, mint adni: az eredményeket nem befolyásolta, hogy a falatozó majmok adták vagy kapták az eleséget. Ahogy az sem, hogy az együtt evő majmok rokonok voltak-e vagy nem.

Az oxitocintermelődés akkor is kimutatható, ha a majmok egymás bundáját kurkásszák. A vizeletminták tanúsága szerint viszont a közös étkezések voltak az igazi hormonserkentők. Ahhoz további vizsgálatok kellenek, hogy megállapítsák, az ember szervezete is több oxitocint termel-e, ha másokkal eszik.

Rovatok