Index Vakbarát Hírportál

A nap áttörése az exobolygó-kutatásban

2014. január 16., csütörtök 16:19

A chilei Európai Déli Obszervatórium (ESO) kutatói fedezték föl a Messier 67 nyílthalmazban azt a három exobolygót, melyek közül az egyik egy, a Naphoz nagyon hasonlító csillag körül kering – írja az MTI. (Nyílthalmaz: olyan csillagcsoport, amelynek a tagjai közös csillagközi gázfelhőből alakultak ki, és még mindig laza gravitációs kapcsolat van köztük.)

Eddig csak néhány olyan nyílthalmazbeli csillagot ismernek, aminek exobolygója van. A Messier 67-ben nagyjából 500 csillag van; a kutatók az ESO spektrográfjával ezek közül 88-at vizsgáltak hat éven át. Így fedezték föl a nyílthalmaz három exobolygóját, ami elgondolkodtatta a kutatókat: lehet, hogy ezek ugyanolyan gyakoriak a nyílthalmazokban, mint a magányos csillagok körül, csak nehezebb észrevenni őket.

A kutatók szerint ez a felfedezés fordulópontot jelent az exobolygó-kutatásban; már csak ezért is fontos lenne a nyílthalmazok alaposabb vizsgálata.

A most azonosított három exobolygó közül egy a Nap ikertestvére körül kering; a csillagászok szerint ez hasonlít a leginkább a mi Napunkhoz. A másik bolygó is egy Nap-szerű csillag körül kering; a harmadik egy vörös óriás körül.

Az asztronómia új áttörését némileg beárnyékolja, hogy mindhárom bolygó túl közel van a csillagához, így valószínűleg nincs folyékony víz a felszínükön.

Rovatok