Index Vakbarát Hírportál

El sem hittem, hogy mit találtam

2014. január 18., szombat 11:30

Eddig teljesen ismeretlen képeket talált a Challenger űrrepülőgépről nagymamája hagyatékában egy 36 éves amerikai férfi. Michael Hindes régi fényképeket válogatott, amikor rábukkant a képekre. Hindes maga is nagy űrkutatás-rajongó, a nagyapja pedig a NASA-nál dolgozott műszerészként – írja a ktar.com.

„Tudtam, hogy a nagyapám sok indítást látott, gondoltam, ez is egy sorozat a sok közül” – nyilatkozta a férfi, aki képnézegetés közben jött rá, hogy a Challenger űrrepülőgép megsemmisülése látható a sorozaton. „A képeken egyre magasabban látható a Challenger, aztán egyszer csak a híres tűzfelhő. Elakadt a lélegzetem, el sem hittem, hogy mit találtam” – mondta.

Hindes a nagyapjához fordult, aki szerint a képeket egy kollégája és barátja készítette. Hindes nagyapja tőle kapott egy másolatot a sorozatról, amit eltett és később el is felejtkezett róla. Az unoka úgy döntött, megosztja a képeket a világgal: beszkennelte a képeket és feltöltötte a sorozatot a Redditre. Másnapra az albumot félmillióan nézték meg.

„A levelezésem tele van megjegyzésekkel, elsöprő volt a reakció” – mondta Hindes. „Amikor feltöltök valamit, általában a kommenteknek nincs sok tetejük. Most nem internetes vicceket sütöttek el az emberek, a legtöbb komment szívből jött.” Mint kiderült, rengetegen emlékeznek arra, hol nézték a tragédiát, melyet élőben közvetített a tévé, és amit sok iskolában vetítettek a diákoknak. „Egy floridai óvodában néztem az indítást, egy játszótérre vittek ki minket, hogy megnézzük. A robbanáskor nem értettük, mi történik, annyit láttunk, hogy megáll az űrsikló” – írta egy kommentelő, aki élőben nézte a januári indítást.

Hindes a legjobban annak örül, hogy nagyapjára jó hatással van a kommentáradat. Hindes nagymamája nem sokkal a hetvenedik házassági évfordulójuk után halt meg. „Nagyapámat ez nagyon megviselte, de a sok reakciónak nagyon örült, régóta nem hallottam ilyen izgatottnak a hangját. Nagyon örül, hogy az embereket máig lázba hozza a történet, ami az ő életében is nagyon fontos volt.”

Hindes nagyapja, aki már több mint 90 éves, nem tartotta a kapcsolatot a fotókat készítő kollégával, és a nevét sem tudta felidézni. A NASA még nem reagált hivatalosan a képekre. A család reméli, hogy „valaki, valahol felismeri majd a képeket”.

A Challenger űrsikló 1986. január 28-án 73 másodperccel az indítás után megsemmisült. Hét űrhajós halt meg a tragédiában: Greg Jarvis, Christa McAuliffe, Ronald Ervin McNair, Ellison Shoji Onizuka, Judith Arlene Resnik, Michael John Smith és Francis Richard Scobee. A Challenger-katasztrófa volt az első amerikai űrkatasztrófa, ami repülés közben következett be.

A későbbi vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik gyorsítófokozat (SRB) tömítőgyűrűje okozta a balesetet. Az amerikai elnökök évértékelő beszédét egyszer halasztották el, emiatt a tragédia miatt Ronald Reagan a tervezettnél egy héttel később tartotta 1986-os országértékelését.

Az űrsiklóprogram két fekete napjáról itt olvashat bővebben.

Rovatok