Index Vakbarát Hírportál

Videón az önkilövő csúzlipók

2014. január 18., szombat 10:18

Nem túl izgalmas egész nap arra várni, hogy néhány ostoba légy belerepüljön az előre kifeszített hálóba, gondolta a törpe-keresztespók, és kitalált valami sokkal menőbbet. Az alig hárommilliméteres amazóniai pókocska csúzliként lövi ki saját magát a hálójával együtt, így ejti fogságba áldozatát.

A különleges technikájú zsákmányszerzést amerikai egyetemisták vették videóra Peruban. Nem vonták el a figyelmüket a környéken rendszeresen megfigyelhető jaguárok, arapapagájok, kajmánok, mókusmajmocskák és a helyi élővilág többi látványosabb egyede, csak azzal a valószínűleg a Naatlo splendida fajhoz tartozót apró pókkal foglalkoztak, amelyet ugyan már 80 éve ismernek a zoológusok, de többek között éppen a mérete miatt nagyon keveset lehetett idáig tudni a viselkedéséről.

Csúzlipók

Első pillantásra ez a pók is szokványos, nagyjából tenyérméretű hálót sző, de valójában szokatlan módon középen rögzíti azt egy erős fonallal a szilárd felülethez, a fonal másik végét pedig a lábaihoz kötözi. Így gyakorlatilag csúzliként húzhatja fel magát a háló többi részével együtt. Ha kilövési távolságon belül megjelenik egy rovar, egyszerűen elengedi a zsinórt, és hálóstul ugrik rá az áldozatára.

A kis pók egyébként úgy lövi ki magát, hogy háttal van a zsákmányának, így nem is láthatja a legyet. Valószínűleg a rovar szárnycsapásai keltette légrezgést érzékeli, ebből tudhatja, hogy mikor kell kilőnie magát – írja a livescience.com.

Ennek a csúzlis technikának az lehet az egyik nagy előnye, hogy a kilövési sebesség miatt a zsákmány biztosan belegabalyodik a hálóba. Ekkora lendület nélkül ez nem mindig jönne össze: a lassan repülő legyeket a pókháló egyébként nem mindig ejti fogságba, ehhez komolyabb kontaktus szükséges, ami így simán megvan, és akkor még nem esett szó a sokkról, amit egy önkilövős pók jelenthet bizonyos méret alatt.

Rovatok