Index Vakbarát Hírportál

Az érdes lesz az új sima

2014. január 20., hétfő 09:05

Egy új, az eddigi tapasztalatokkal ellentétes felfedezés változtathatja meg a fürdőruhák és a hajók világát. A UCLA kutatói rájöttek, hogy jobb vízlepergetési és -elvezetési mutatót biztosít, ha egy felületet jól tervezett érdességgel látnak el, nem pedig az extrém simaságra és egyenletességre törekszenek.

John Kim, a kutatás vezetője szerint a kis hasadékok nem növelik a felület ellenállását, pont ellenkezőleg: segítenek a víz hatékonyabb áramoltatásában. A Physics of Fluids nevű szakfolyóiratban leközölt tanulmány szerint az új felületkezeléssel ellátott hajók nemcsak könnyebben siklanak majd a vízen, de kevesebb üzemanyagot használnak majd fel mindehhez, ez pedig sokat segíthet a szállítmányozás kizöldítésében.

Nem ez az első alkalom, hogy egy kutatócsoport egy felület érdesítésével próbálja csökkenteni a közegellenállást, de a gyártástechnológiai lehetőségek most érték el azt a szintet, ami lehetővé teszi a korábban csak elméletben vagy kis méretben létező megoldások alkalmazását. Egy másik megoldás például nem a víz elvezetését segítette elő a mikroszkopikus résekkel, hanem apró buborékokat ejtett csapdába az érdes felületen. Az így képződő légréteg elválasztotta a vizet a siklófelülettől, így gyorsítva a hajót. Az ottani eredmények szerint ez a megoldás ráadásul nemcsak a nyugodt, egyenletes áramlási irányú vízben segítettek: a turbulens, vagyis a kaotikusan változó áramlási jellemzőkkel rendelkező vízben meglepő módon további javulást értek el.

Rovatok