Index Vakbarát Hírportál

Rekordtávot röpült egy denevér

2014. január 20., hétfő 16:02

Egy denevér Nagy-Britanniából indulva átrepült az Északi-tengeren, és eljutott Hollandiába – írja az MTI. Most először született tudományos feljegyzés hasonló teljesítményről.

A délnyugat-angliai Blagdonban megjelöltek egy durvavitorlájú törpedenevért, ami Nagy-Britanniától a 600 kilométerre fekvő Hollandiáig jutott. Amikor megtalálták a testét, az állat már nem élt, de ez a teljesítmény arra utal, hogy strapabíróbbak, mint korábban hitték.

A szakértők szerint eddig nem volt rá bizonyíték, hogy a denevérek átkelhetnek az Északi-tengeren. A rekorder denevért a Bat Conservation Trust munkatársa, Daniel Hargreaves gyűrűzte meg 2012-ben egy blagdoni tónál. Az állatot 2013 végén találta meg Hollandiában egy frízföldi állatvédő aktivista: egy korábbi zöldségtároló épületben volt a teteme, ahová a denevérek gyakran behúzódtak téli álmot aludni.

Hüvelykujjnyi, de kitartó

A durvavitorlájú törpedenevérek 6-15 grammosak, nagyjából akkorák, mint egy ember hüvelykujja. Az első feljegyzések a Shetland-szigeteken készültek róluk 1940-ben, de a szakemberek az 1990-es évek óta Angliában és Észak-Írországban is számon tartják őket.

A vándorlási szokásaikról eddig keveset tudtak; a denevérek túl kicsik ahhoz, hogy a madarakhoz vagy nagyobb fajokhoz hasonlóan jelöljék meg őket. Azt más vizsgálatok is megerősítették, hogy óriási távolságokat tesznek meg, így a szakértők kíváncsiak lettek, és 34 denevért gyűrűztek meg. Az eredmény felülmúlta a várakozásaikat.

Elképesztő belegondolni, hogy ez az apró denevér legalább 600 kilométert repült, fittyet hányva az utakhoz és szélturbinákhoz hasonló veszélyekre, és elképesztő módon még a tengert is átszelte – mondta a denevért megjelölő Daniel Hargreaves.

Az Exeteri Egyetem munkatársa, Fiona Mathews foglalkozik a denevértől vett minták elemzésével; így próbál többet megtudni arról, hogy merre repülhetett az állat.

Rovatok