Index Vakbarát Hírportál

A szarvasok nem felejtik a vasfüggönyt

2014. január 21., kedd 19:18

Évekkel a rendszerváltás után sem felejtik az egykori vasfüggönyt a cseh-német határon fekvő Sumava hegységben élő szarvasok, állapították meg az MTI szerint cseh szakértők és természetvédők. Az állatokra 2005 és 2011 között elektromos nyakörvet tettek, ami folyamatosan regisztrálta a mozgásukat. Így derült ki, hogy a cseh szarvasok még ma is csak a legritkább esetben lépik át azt a határt, ahol régen villanyáramos drótkerítés választotta el a szocialista Csehszlovákiát és a kapitalista Nyugat-Németországot.

Miután a drótkerítés csehszlovák területen volt, a német szarvasok most is átjárnak legelni a szomszédokhoz. A volt vasfüggönynél tovább keletre azonban ezek is csak ritkán kóborolnak el.

„A szarvasok hűsége egykori területükhöz azzal magyarázható, hogy a gidák életük első évet anyjukkal töltik, tőle tanulják meg, mit, és hogyan kell csinálni, illetve milyen területen lehet kóborolni. Ezt azután többnyire egész életükben betartják" - magyarázta az állatok viselkedését Pavel Sustr állatorvos, a projekt vezetője. 

Rovatok