Index Vakbarát Hírportál

Agresszív nőstény sáskák falják a hímeket

2014. január 21., kedd 17:54

A Dél-Afrikából behurcolt nőstény imádkozó sáska felfalja az új-zélandi faj hímjeit, közölte a szomorú hírt az MTI. Eddig hetven százalékuk pusztult el, így a rovar a veszélyeztetettek közé került - állapította meg egy új-zélandi kutatás.

„Aggasztóan nagy számú új-zélandi imádkozó sáskát falnak föl a távolról érkezett rokon rovarfaj nőstényei. Ellenállhatatlanul erotikus illatanyagot bocsátanak ki áldozatuk elcsábítására, majd felfalják őket" - közölte Greg Holwell, a kutatás vezetője, az Aucklandi Egyetem viselkedéskutató biológusa. Az új-zélandi hímek lelkesen közelednek az egzotikus nőstényekhez, de hiányzik belőle az afrikai sáskahímek ösztönös óvatossága.

Új-Zélandon a helyi sáskanőstények már nem találnak hímeket a szaporodáshoz. „A mi imádkozó sáskáink vonzóbbnak találják a külföldi nőstényeket, mint a hazai fajt, noha nem képesek az idegennel párzani, tehát teljesen értelmetlenül mennek lépre. Az Új-Zélandon honos imádkozó sáskák fenyegetettségét hivatalosan is elismerték, védelmük érdekében meg kell szabadulni az agresszív idegenektől" - mondta Holwell.

Rovatok