Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók

2014. január 23., csütörtök 11:35

Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.

A perui őserdőben született felvétel készítői szerint a pók elképesztő sebességgel és pontossággal dolgozott a nagy művön, és a végeredmény valóban ijesztő, pókszerű valami lett. A pókfaj más tagjai is arról is ismertek, hogy különböző szemetet a hálóba hurcolva építkezni kezdenek, de nyolclábú pókot utánzó formát csak ezek alkotnak.

FIRST VIDEO OF NEW SPIDER SPECIES! - Smarter Every Day 78

A szakemberek szerint bár a pókok alapvetően minél észrevétlenebbre próbálják építeni a hálójukat, a hatalmas műpók építésében is van ráció: valamennyit feláldoz ugyan a zsákmányszerzés esélyéből, viszont a ragadozók ellen is véd.

Egy nagyon hasonló szokásokkal élő pókot a Fülöp-szigeteken is felfedeztek, a biológusok most dolgoznak azon, hogy fejleszthette ki két, ekkora távolságban élő faj ugyanazt a képességet.

Rovatok