Index Vakbarát Hírportál

Szupernóva villant a szomszédunkban

2014. január 23., csütörtök 08:44

Egyszerű távcsővel és a legolcsóbb amatőr csillagász eszközökkel is megfigyelhető az a szupernóva, ami az M82 jelű galaxisban robbant fel, a Nagy Medve csillagképhez közel. A megfigyelők szerint a jelenség fényessége 11,5 magnitúdó, színe pedig narancssárgába hajló fehér.

A felfedezést közlő csillagászok szerint a tőlünk mintegy 11 millió fényévre lévő M82-ben felrobbanó csillagnak nagyjából két hét kell, hogy elérje a legfényesebb állapotát. Az elemzés szerint egy Ia típusú szupernóváról van szó, vagyis egy fehér törpe robbant fel, az anyagdarabok 20 ezer kilométeres másodpercenkénti sebességgel száguldanak most a környéken. A közvetlen megfigyelést nehezíti az a csillagporfelhő, ami a Föld és az M82 között helyezkedik el.

Érdekesség, hogy bár az M82 közelsége, könnyű megfigyelhetősége és látványos alakzatai miatt az közkedvelt célpont a csillagászok körében, a szupernóva-robbanás egy héten át felfedezetlen maradt. Az M82 hazánkból is könnyen megfigyelhető, a Göncölszekér hátuljától kell elindulni az égen ahhoz, hogy megtaláljuk, még a legegyszerűbb csillagtérkép is könnyen elvezet bárkit a jó helyre. Sokkal nagyobb probléma, hogy a magyar városok fényszennyezése mellett az időjárás sem kedvez a csillagászoknak: vasárnapig elég kicsi a valószínűsége, hogy kitisztul az ég és látszanak majd a csillagok.

Rovatok