Index Vakbarát Hírportál

Interneten kérnek segítséget az anorexiások

2014. január 26., vasárnap 13:51

Az Independent azt írja, hogy csak az elmúlt három évben 110 százalékkal nőtt a táplálkozási zavarral küzdő fiatalok száma. A ChildLine nevű segélyvonaltól kapták az adatokat, akik csak tavaly több mint 10 500 hívást és online megkeresést kaptak. Újdonság, hogy már csak a megkeresések 19 százaléka érkezett telefonon, a többit a weblapjukon kapták.

Azt mondják, nem teljesen egyértelmű, hogy miért ilyen nagy a növekedés, de valószínűleg köze van a dologhoz

Sue Minto, a ChildLine vezetője szerint a közösségi médiában való állandó jelenlét nagyon megterhelő érzelmileg. Az újságokban pedig folyton olyan, photoshopolt képeket látni a celebekről, amik teljesen elérhetetlen szépségideált közvetítenek. Az anorexia másik gyakori oka a gyermekkori bántalmazás.

A téma most azért aktuális, mert egy 15 éves lány nemrég öngyilkos lett Londonban. Kiderült, hogy olyan weblapokat látogatott előtte, amelyek bátorítják az anorexiát, és arról írt a naplójában, hogy kövérnek és csúnyának látja magát.

Egy másik kutató szerint viszont az is lehet, hogy nem is nő az étkezési zavarokkal küzdők száma, csak többen kérnek segítséget. Szerinte a Facebook a kutatóknak és a szociális munkásoknak még potenciálisan hasznos is lehetne.

Leggyakrabban a 14-15 évesek fordulnak a ChildLinehoz segítségért. A leggyakoribb táplálkozási zavar az anorexia, és az étkezési problémákkal küzdők körében harminckétszer több a lány, mint a fiú.

Rovatok