Index Vakbarát Hírportál

A Hubble is megkergül néha

2014. január 27., hétfő 12:25

Kortárs művészet? Egy gyerek megkaparintotta a kamerát? A Hubble egyik fényképe? Hihetetlen, de az utolsó a válasz arra a kérdésre, hogy mit is ábrázol a NASA által most közzétett kép. Igen, az a Hubble, ami általában lélegzetelállító felvételeket készít az univerzum százmillió fényévnyire lévő területeiről, ilyet is tud.

A NASA magyarázata szerint a furcsa csíkok valójában csillagok, a fénykép pedig azért lett ilyen kaotikus, mert a Hubble amúgy jól működő rendszere néha hibázik. Arról, hogy a hosszú záridővel elkészült képek során az űrtávcső folyamatosan és pontosan a megfelelő pozícióban legyen, giroszkópok és reakciókerekek összegangolt működése kell, illetve az, hogy legyen valami, amihez képest a rendszer betájolja magát. Erre a világűrben is a csillagok jelentik a legjobb megoldást. De mi van akkor, ha a számítógép az erős fényű referenciacsillag helyett valami másra áll rá? Például egy kettőscsillagra?

Akkor születik a fenti kép, a különleges színű csíkokkal. A Hubble kezelőinek magyarázata alapján a vörös csíkok az NGC 288-as gömbhalmaz csillagaiból származnak. A szakemberek szerint ez a kép jól mutatja, hogy egy űrtávcső még akkor is képes valami érdekeset mutatni, amikor hibázik.

Rovatok