Index Vakbarát Hírportál

Csillagszemet csinált neki az áramütés

2014. január 27., hétfő 09:52

A New England Journal of Medicine legújabb számában megjelent egy kutatás egy olyan villanyszerelőről, akit a vállán át megrázott 14 ezer volt. Az eset érdekessége, hogy az áramütés csillagszeművé tette: a szemlencséi csillag alakúvá váltak, mindkét lencsén. Nem ez az első leírt eset sérülés utáni lencseváltozásról: év elején egy osztrák férfinél fejlődött ki csillag alakú lencse, miután szemen ütötték.  

Bobby Korn és Don Kikkawa Az elektromos égés megnyilvánulása a szemlencsén című tanulmányukban a sérült jelenlegi állapotát és a hosszú távú hatásokat elemzik. A 42 éves villanyszerelő az áramütés után négy héttel ment orvoshoz, amikor már kezdett nem látni. Szürkehályog alakult ki a szemén.

A látása ekkor már mindkét szemén a tenyérmozgások észlelésére korlátozódott. Négy hónappal később műtéttel eltávolították a szürkehályogot, ezzel valamennyit javult a látása. Két évvel a sérülés után levált a bal szemről a retina, ezért ismét műteni kellett. Tíz évvel később jobb szemén már 20/100-as volt a látás, azaz húsz lábnyira (hat méterre) látott el, jobb szemén pedig csak az ujjait bírta megszámolni. Bár lényegében megvakult, speciális könyveket tud olvasni, és a tömegközlekedést is használja. Mivel látóidege és retinája is megsérült, teljesen már sosem épülhet fel. 

Rovatok