Index Vakbarát Hírportál

Egy betiltott rovarirtó növelheti az Alzheimer-kór esélyét

2014. január 27., hétfő 22:35

A világ legtöbb országában régen betiltott DDT rovarirtóval való érintkezés fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát – derült ki egy amerikai kutatásból. A rovarölő méreg egy bomlásterméke kimutatható volt Alzheimer-kóros páciensek vérmintájában – idézi az MTI a JAMA Neurology című szaklap friss számát.

A Rutgers Egyetem Robert Wood Johnson Orvosi Karának Jason Richardson vezette kutatócsoportja 86, hatvan év fölötti Alzheimer-kóros beteg vérmintájának laboreredményeit összehasonlította 79 olyan személyével, akiknél nem volt jelen a betegség. Az Alzheimer-kóros résztvevők 80 százalékánál, a kontrollcsoportnak csak 70 százalékánál mutatták ki a DDT (diklór-difenil-triklóretán) bomlástermékének, a DDE-nek (diklór-difenil-diklóretán) a nyomait. A betegeknél átlagosan 3,8-del volt magasabb a vérben mért érték.

Az agytevékenységet vizsgáló tesztek összefüggést mutattak az egyes betegek vérében talált DDE-koncentrációval. A kutatók ezt úgy értelmezték, hogy ez a bomlástermék hozzájárulhat az Alzheimer-kór - és vélhetően az agy más betegségeinek - kialakulásához, ám csak egyike a kockázati tényezőknek.

Sejttenyészeten végzett kísérletek a méreg lehetséges hatásmechanizmusát is megmutatták. Ha az idegsejtek a DDT vagy a DDE magas koncentrációjú oldatába kerültek, erősödött bennük egy, a béta-amiloid keletkezését megelőző fehérje képződése. A béta-amiloid az Alzheimer-kórban szenvedők agyának lerakódásaiban talált anyag.

Lutz Fröhlich, a mannheimi Lelki Egészség Központi Kutatóintézetének tudósa úgy vélte, az eredmények érdekesek, ám semmiképpen sem bizonyítják az összefüggést, csak utalnak a feltételezett kapcsolatra.

A DDT-t évtizedeken át használta a mezőgazdaság, de amikor kiderült, mennyire károsan hat az emberi és az állati szervezetre, az 1970-es években a legtöbb ország betiltotta. Az első Magyarország volt, ahol 1968 óta tilos a méreg alkalmazása.

Rovatok