Index Vakbarát Hírportál

Learatták az űrsalátát az ISS-en

2014. január 31., péntek 10:23

A nemzetközi űrállomás lakói learatták a jó ideje zajló kozmikus agrikulturális kísérlet eredményét: az űrállomáson termesztett zöldborsót, búzát és japán fejes salátát. Nemcsak learatták, de bevizsgálták és meg is kóstolták, és arra jutottak, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. A kísérlet vezetői lelkendezve számoltak be a RIA Novosti orosz hírügynökségnek arról, milyen biztatóak az eredmények.

A kísérlet következő fázisában rizst, paradicsomot és kaliforniai paprikát fognak termeszteni (a képen látható paprika még nem fenn termett) az űrállomás Lada nevű melegházában, illetve egy fűfélét, aminek a genomját már sikerült megfejteni. Ez azért fontos, mert így genetikai szinten tudják ellenőrizni, milyen változásokat okoz a növényekben, ha a megszokott környezet helyett az űrállomás mikrogravitációjában nőnek.

Az űrbeli növénytermesztés a jövő űrutazásainak egyik központi, megoldásra váró problémája. Ha sikerül nagy mennyiségben megoldani a növénytermesztést, az egyrészt táplálékforrást nyújt az űrhajósoknak, másrészt segít az elhasználódott levegő frissítésében az oxigéntermelő fotoszintézissel, és harmadsorban az űrhajósok ürülékének újrahasznosítása is meg van oldva a trágyázásukkal.

Az ISS-re jelenleg a rendszeresen közlekedő teherűrhajó-járatok hordják az élelmiszer-utánpótlást az asztronautáknak. Ha növénytermesztéssel sikerülne többé-kevésbé önellátóvá tenni egy állomást vagy egy űrhajót, az elhárítana egy óriási akadályt például egy állandó Hold-bázis építése, vagy egy Mars-expedíció elől. A hosszú távú űrutazásoknál jelenleg megoldatlan probléma, hogy több hónapnyi, vagy akár több évnyi élelmiszerkészletet kell az űrjárműnek magával vinnie, ami óriási plusz rakománytömeget és térfogatot jelent, és emiatt sokkal nagyobb teljesítményű hajtóművet is igényel az űrhajó.

Rovatok