Index Vakbarát Hírportál

Új nagy fejű halfajt fedeztek fel

2014. január 31., péntek 16:37

Apró testéhez képest aránytalanul nagy fejű új halfajt azonosítottak Idaho és Montana hegyi folyóiban amerikai biológusok. A kölöntefélék családjába tartozó új faj ritka tudományos felfedezésnek számít – írja az MTI.

Az élőlények eddig ismeretlen faja az édesvízi kölöntefélék családjának tagja. Ezek a halak Észak-Amerika hideg, gyors futású folyóiban élnek, és aránytalanul nagy fejükről ismerhetők fel. Michael Young halbiológus, a Zootaxa című szaklap friss számában megjelent tanulmány egyik szerzője úgy vélte, pályája során sosem fog új fajt felfedezni, hiszen igen ritkán történik ilyen Amerikában.

A Columbia-folyó felső medencéjében élő halak genetikai leltárának készítése közben találkoztak először új fajjal a Rocky Mountain Kutatóállomás munkatársai. Először nem voltak benne biztosak, hogy addig sosem látott fajjal állnak szemben. A genetikai vizsgálat és a külső eltérések azonban alátámasztották, hogy az idahói Coeur d'Alene- és St. Joe-, valamint a montanai Clark Fork-folyóban felbukkant hal más, mint az eddig ismert, vízfenéken élő halfajok.

A nagy fejű halat cédruskölöntének nevezték el az élőhelyéül szolgáló egyik idahói folyót szegélyező vörös cédrusokról. Az új fajt a többi kölöntétől a fejéből kiálló tüskék különböztetik meg, amelyek a ragadozók elleni védelmet szolgálhatják. Jellemző a halfajra a teste mindkét oldalán végigfutó pórusok sora, melyet a halak arra használnak, hogy a mozgást és a környezet vegyi összetételének változásait érzékeljék.

A legfeljebb 15 centiméteresre megnövő, nagy fejű kölönték vízi rovarokkal táplálkoznak. Nem tartják őket túl vonzó külsejű teremtményeknek, ízük sem kellemes. Mégis hajtanak hasznot az embernek: a ritka, ezért a horgászok által különösen nagy becsben tartott pisztrángfélék, az orgyilkos- és a bikapisztráng kedvelt zsákmányai, ezért a horgászok majdnem száz éve a kölöntéket utánzó trükkel igyekeznek horgukra csalni őket.

Rovatok