Index Vakbarát Hírportál

Ilyen egy vulkánkitörés az űrből nézve

2014. február 3., hétfő 13:17

A Nemzetközi Űrállomás pont a lehető legjobb pozícióban volt, amikor a Szaricsev-vulkán 2009. június 12-én, húsz év nyugalom után kitört. Az akkor készült fotó körbejárta a világot, azonban a NASA szakemberei most az akkori felvételeket egymás mögé szerkesztve új videót adtak ki a látványos jelenségről.

Az 1500 méter magas Szaricsev-hegy a Kamcsatka és Hokkaidó között húzódó Kuril-szigetek legmagasabb csúcsa, a 2009-es kitöréskor 13 kilométer magasra lőtt ki vulkanikus anyagot, a hamufelhő 350 kilométer hosszú volt.

A most kiadott animáción jól látszik, ahogy az első, óriási hamupamacsok emelkednek. A földre hatalmas árnyékot vető hamufelhő felett egy fehér gőzréteg emelkedik, ami a nagy sebesség miatt nem tudott lehűlni vagy kicsapódni az alsóbb légrétegekben.

Ilyen egy vulkánkitörés az űrből nézve

A videón az a kör alakú nyílás is látszik, ami a környező felhőrétegben keletkezett. A tudósok azóta sem tudtak tudományos magyarázatot találni erre a jelenségre. Egyesek szerint a kitörés lökéshulláma hozta létre a lukat, mások szerint egyszerű véletlen volt, a luk akkor is ott lett volna, ha a vulkánkitörés nem történik meg.

Rovatok