Index Vakbarát Hírportál

Az Everestet is átrepülik a méhek

2014. február 5., szerda 11:24

Egy kísérlet során amerikai kutatók bebizonyították, hogy egy Kínában befogott méhfaj akár 9000 méter magasan is képes még repülni, vagyis ideális körülmények között a 8848 méter magas Mount Everest fölött is átrepülhet. 

A kísérlet során a befogott Bombus impetuosus példányokat egy speciális nyomáskamrába helyezték, ahol aztán fokozatosan csökkentve a nyomást és az oxigénmennyiséget, míg a 9000 méteren tapasztalható körülményeket elő nem állították. A tapasztalatok alapján a méhek annak ellenére is röpképesek maradtak, hogy egy 15-20-szor annyi oxigénre lenne szükségük, mint egy jól teljesítő atlétának. A méhekkel kapcsolatban eddig is ismert volt, hogy komoly teljesítményre képesek, ha repülésről van szó, például a saját testtömegük kétszeresét is elbírják, ha pollent cipelnek. Ez a tartalék akkor is jól jön, ha ragadozók elől kell menekülniük.

Michael Dillon, a Wyoming Egyetem szakértője szerint a méhek nem gyorsabban, hanem szélesebb ívben és erősebben csapkodtak a szárnyaikkal, hogy az egyre fogyó levegő hatásait ellensúlyozzák. Dillon magyarázata szerint a hasuk alól egészen a fejük szintjéig mozgatták a szárnyukat, hogy a megfelelő felhajtóerőt megtermeljék a levegőben maradáshoz.

A kísérlet egyik legnehezebb feladata az volt, hogy a befogott méheket minél hamarabb a kamrába helyezzék. Mint kiderült, a 10 percnél tovább fogva tartott méhek egyszerűen leszálltak és egész addig egy helyben maradtak, míg szabadon nem eresztették őket. Az 5600 méter magasan befogott rovarokat ott a helyszínen egy plexilapokból felépített karámba tették, és kézi erővel szívták ki a levegőt, hogy a magasabb területekre jellemző állapotokat megteremtsék.

Rovatok