Index Vakbarát Hírportál

Vulkánkitörés hozta létre a kínai állattemetőt

2014. február 6., csütörtök 09:05

Megfejthették a 120 millió éves kréta-kori, kínai állattemető titkát, a kutatók szerint egy nagyerejű vulkánkitörés ölhette meg a térségben az összes élőlényt. Nagyjából ugyanaz történhetett, mint a római Pompejiben. Az ókori városhoz hasonlóan az állatokat elborította a forró vulkáni törmelék.

A kutatók már régóta keresik az állatok elpusztulásának okait, főleg az érdekelte őket, hogyan tudtak ilyen jó állapotban fennmaradni ilyen sokáig. A fosszíliák Kína észak-keleti részén találhatók, nagyjából 120-130 millió évesek. A terület nagyon gazdag lelőhely, a paleontológusok sokat megtudtak egyes állatok fejlődéséről, evolúciójáról és általában az akkori élővilág diverzitásáról.

Arra már korábban gyanakodtak, hogy valamilyen nagyobb katasztrófa okozhatta, hogy ennyire sok állat halt meg itt. A legújabb elmélet szerint pedig vulkánkitörés okozta a tömeges pusztulást. Az erdős területet vulkánok vették körül. A kutatók szerint a kitörés forró hamuval, törmelékkel borította el a területet.

A kutatók szerint több nagy kitörés is volt a Kréta-korban, és mindegyik nagy károkat okozott. Korábban olyan elméletek is voltak, hogy a folyók és a földmozgások hordták ide a fosszíliákat, az állatok egykor különböző helyeken éltek. A tanulmány szerzői azonban azt állítják, hogy valamennyi állat egy helyen élt.

Rovatok