Index Vakbarát Hírportál

Nem friss, de valós a csernobili felhős videó

2014. február 7., péntek 15:15

„27 év után, most láthatják, hogy 1986. április 26. és május 10. között hogyan és merre, milyen intenzitással terjedt a csernobili atomfelhő” – ígéri egy Facebookon rekordgyorsasággal terjedő poszt. Az animáció nem hamisítvány, csak az nem igaz, hogy most láthatjuk először: egy gyors kereséssel kiderül, hogy nagyjából évente körbefut a neten az eredetileg 2005-ben készült demonstrációs anyag.

Csernobil

A videót a francia kormány sugárvédelemmel foglalkozó intézete, az IRSN készítette az 1986-os adatok alapján, de úgy, hogy minden, a felhő terjedését szabályozó körülményekről készült friss eredményt figyelembe vettek. A modell alapját az adott időszak időjárási körülményei adták, a légszennyezettségi adatokat negyedóránként számolták újra, a modell eredményét pedig összevetették a baleset után Európában mért, valós adatokkal, hogy kiderüljön, ha valamit félreszámoltak volna. Nem számoltak, de 2011-ben készült egy újabb, franciául kommentált és angol felirattal ellátott változat: ez az, ami ismét terjed, ezúttal a Facebookon.

A csernobili atomerőműben 1986. április 26-n történt robbanásban, illetve az utána még sokáig égő tűzben keletkezett „atomfelhő” nagyon messze eljutott és komoly szennyeződést okozott, a kutatások szerint a hulladék 60 százaléka Fehéroroszországban hullott le. A baleset miatt 200 ezer embert kellett kitelepíteni. A baleset a különböző vizsgálatok és vélemények szerint az erőmű üzemeltetőinek hibái, illetve a reaktor technológiai hiányosságai miatt következtek be.

Rovatok