Index Vakbarát Hírportál

A marihuána javítja a szaglást

2014. február 10., hétfő 16:20

A kannabisz felerősíti a szaglást, ezért okoz erős éhségérzetet, írja a Newscientist.com. Azt eddig is tudtuk, hogy a marihuána felerősíti az éhségérzetet, de arra, hogy pontosan miért, most az INSERM, egy francia kutatóintézet egereken végzett kísérlete adta meg a választ. 

A kannabisz egyik összetevője, a THC, a CB1-nevű receptorokból vált ki reakciót az agyban. Ez a kapcsolat gátolja azokat a kémiai jeleket, amelyet azt mondják nekünk, hogy ne együnk - ezért felerősíti az éhségérzetünket.

A kutatók genetikailag módosított egerek szaglórendszerében kapcsolták ki a CB1 receptort különböző idegsejtekben. Azt látták, hogy ennek hatására az éhes egerek nem ettek többet, mint jól táplált társaik. Ezzel ellentétben, amikor THC-injekciókkal aktiválták a CB1-t ugyanezekben a sejtekben, az egerek még többet ettek, és a kevésbé erős szagokra is jóval érzékenyebben reagáltak. 

Ha az eredményeket emberekre is tudnák igazolni, olyan gyakori betegségek kezelésére is képesek lehetünk egy egyszerű orrspay-vel, mint a kóros elhízás vagy az étvágytalanság. Az étkezési zavarok mögött egyszerűen az is állhat, ha a szaglórendszerünk nincs teljesen rendben. Ezért megfelelő gyógyszerekkel kezelhetjük az éhségérzetet, és az étvágytalanságot is. 

2006-ban a Sanofi-Aventis gyógyszercég bevezetett egy CB1-et blokkoló gyógyszert, amely ugyan csökkentette az étvágyát az elhízott embereknek, de később ki kellett vonni a piacról, mert a blokkolást nem megfelelően lokalizálta, és ezért súlyos szorongást és depressziót okozott. Egy jól irányzott hatással viszont, ami közvetlenül a szaglószervre hat, a gyógyszeripari cégek képesek lehetnek olyan termékeket fejleszteni, amelyeket eltüntethetik ezeket a mellékhatásokat. 

Rovatok