Index Vakbarát Hírportál

A gazdagság jobboldalivá tesz

2014. február 10., hétfő 12:50

Egy brit-ausztrál tanulmány szerint egy lottónyeremény hatására az emberek hajlamosak átpártolni a jellemzően alacsonyabb adórátákkal dolgozó jobboldali, konzervatív politikai oldalhoz, és többnyire kevésbé egalitáriussá válnak – írja az MTI.

A kutatáshoz több ezer brit lottónyertes politikai preferenciájának alakulását vizsgálták meg, országosan reprezentatív mintában. A lottónyertesek maximum 200 ezer fontot, nagyjából 74 millió forintot nyertek fejenként, vagyis kihagyták azokat, akik a főnyereményt vitték haza.

Az emberek rugalmas etikai normákkal rendelkező lények

– hangzott el az év eufemizmusa Nattavudth Powdthavee szájából, amikor elmondta: minél nagyobb a nyeremény, annál nagyobb az esélye, hogy az illető fiskális konzervatív lesz.

A nők konzervativizmusa nem eladó

Egy másik szakértő, Andrew Oswald elmagyarázta a folyamat pénzügyi hátterét. Szerinte szavazáskor a pénzügyi önérdek a meghatározó, nem a gyakran hangoztatott intellektuális szempontok. A lottónyertesek tehát azért szavaznak inkább a konzervatívokra, mert ők jellemzően alacsonyabb adókulccsal adóztatják a magas jövedelmet és a vagyont.

A kutatás szerint a jobboldali fordulathoz még lottónyeremény sem kell, már néhány ezer fontos nyereménynél is kimutatható a váltás. Kivéve a nőknél, mert náluk ez a hatás sokkal kevésbé erős, mint a férfiaknál.

Rovatok