Index Vakbarát Hírportál

Dehogy haltam ki!

2014. február 11., kedd 12:42

Az Andokban élő békafajt, az Andinophryne olallait 1970-ben fedezték fel Ecuadorban. Ezután négy évtizedig nem láttak belőlük egyetlen példányt sem, így joggal gondolhatták, hogy kihaltak.

Pedig nem így van. 2012 novemberében egy biológuscsoport a Rio Manduriacu esőerdőjében, Ecuador északnyugati részén két felnőtt nőstény varangyot találtak. Az állatok egy patakparti levélen sütkéreztek. A kutatók most először készíthettek színes fotót az állatról.

Ryan Lynch, az egyik kutató elmondta, hogy a fajt először nem is tudta azonosítani; eszébe sem jutott, hogy az 1970 óta nem látott békafaj példányai lehetnek. De azt tudta, hogy egy ritka békafaj egyedei lehetnek.

Az Ecuadori Katolikus Egyetemen végül azonosították a varangyokat; kiderült, hogy a kihaltnak hitt Andinophryne olallai élő példányairól van szó. Az állatokat a National Geographic cikke a beszédesebb Tandayapa Andean, vagyis andoki tandayapa béka néven említi: a Tandayapa annak az ecuadori völgynek a neve, ahol az első példányt felfedezték.

Bár örömteli, hogy az állatok végül előkerültek, a biológusok aggódnak a faj jövőjéért. A természetes élőhelyükről az emberi tevékenység szorította ki őket 40 éve, így a fejlődő régiókban tovább szűkülhet a békák élettere.

Rovatok