Index Vakbarát Hírportál

Ezek tényleg a marsi víz nyomai?

2014. február 11., kedd 15:49

Víz nyomaira bukkant a Marson a NASA egyik űrszondája – írja az MTI.

A „víz nyomaira bukkanni” és a „víz” között az a különbség, hogy az utóbbi iható, az előbbi meg akármi más is lehet. A mostani helyzetet picit bonyolítja, hogy az MRO szonda (Mars Reconnaissance Orbiter) most olyan víznyomokra bukkant, amik arra utalnak, hogy a Marson esetleg még mindig lehet víz.

A nyomok marsi lejtőkön haladnak lefelé, amikor a hőmérséklet emelkedik. A szonda ugyanezeken a lejtőkön észlelte, hogy a vasásványokban az évszaknak megfelelő változások zajlanak. Ennek az egyik magyarázata az lehet, hogy a Marson a fagyot jól tűrő, sok vasásványt, például ferro-szulfátot tartalmazó sós víz folyhat.

A visszatérő lejtővonalakból (recurring slope lineae, RSL) eddig 13-at észleltek.

A jelentés vezető szerzője, Lujendra Ojha szerint a NASA nem biztos benne, hogy az RSL-ek a víz létezését bizonyítanák; a színképelemzés nyomát sem találta víznek vagy sónak. Ugyanakkor az sem világos, ilyen folyamatok hogy játszódhatnának le víz nélkül. A színképelemzés mindenesetre a vastartalmú ásványok változásait is kimutatta.

Hasonlóan az RSL-ekhez, a színképelemzéses jelek erőssége évszakonként változó. Amikor melegebb van, erősebbek, és kevésbé jelentősek, amikor hidegebb van – magyarázta Ojha.

Rovatok