Index Vakbarát Hírportál

Már csak ez kellett: a krokodilok tudnak fára mászni

2014. február 12., szerda 10:46

Ha eddig azt hitte, hogy simán kivédhet egy krokodiltámadást úgy, hogy felmászik egy közeli fára, rossz hírünk van. A Tenessee Egyetem szakértői szerint ugyanis néhány krokodilfaj képes lenne ön után mászni.

Annak ellenére, hogy a testi adottságaik látszólag hiányoznak az ágak megmarkolásához vagy az egyensúlyozás közbeni húzáshoz és toláshoz, négy különböző faj is képes arra, hogy akár négy méter magasra is felmásszon egy fán. A Vladimir Dinets vezette csoport Észak-Amerika, Afrika és Ausztrália krokodiljait vizsgálta meg a tanulmány során, és arra jutottak, hogy leginkább az olyan területen élő krokodilfajoknál fejlődött ki ez a képesség, ahol amúgy a talajhoz közeli állapotok nem teszik lehetővé, hogy az állatok kényelmesen sütkérezzenek a napon, így kénytelenek magasabbra mászni azért, hogy a testhőmérsékletüket a megfelelő tartományban tartsák. Emellett persze az is fontos, írják a kutatók, hogy a magasból jobban belátják a környezetüket, könnyebben észreveszik a prédát és a rájuk leselkedő veszélyeket is.

A vizsgálatok szerint a fára mászási hajlandóságot nem befolyásolja, hogy milyen napszak van épp, nappal ugyanúgy találtak az ágak között pihenő krokodilt, mint éjjel. A beszámoló szerint megnehezítette a megfigyelést, hogy a krokodilok valójában igen ijedős, félénk állatok: a szakemberek közeledtére általában azonnal lefordultak az ágak közül, és a földre puffanva vagy a vízbe csobbanva menekültek tovább.

A felfedezés nem csak a mocsarak környékén járó turisták számára tartalmaz fontos információt. A kutatás vezetője szerint mindez azt is mutatja, mennyire nem szabad a kihalt élőlények képességeit és életmódját pusztán a csontozatuk alapján megítélni.

Nem ez az egyetlen meglepő adat mostanában a krokodilokkal és kajmánokkal kapcsolatban. Egy korábbi vizsgálat például rávilágított, hogy néhány faj gallyakat és egyéb növénydarabokat használ azért, hogy madarakat ejtsen csapdába. Ez a viselkedés sem csak egy vidékre jellemző, az USA-ban és Indiában is él olyan faj, ami így vadászik, ráadásul mindketten csak az év egy bizonyos szakában tesz így.

Rovatok