Index Vakbarát Hírportál

Nem férnek el tőlünk a madarak

2014. február 12., szerda 17:11

A városiasodás biológiai sokféleségre gyakorolt hatását vizsgálták új tanulmányukban amerikai szakemberek – írja az MTI.

A kutatók minden eddiginél nagyobb adathalmazból dolgoztak, így az egész világra vonatkozóan értékelhették a biodiverzitás szintjeit. A kutatók 110 város növényfajairól és 54 város madárfajairól állítottak össze listát.

Az urbanizáció hatására a városok sok növényt és állatot veszítettek, de jó hír, hogy megőriztek bizonyos honos fajokat, ami a regionális és a globális biodiverzitás megőrzését célzó új irányelvek kidolgozására ad lehetőséget" – mondta Myla Aronson, a tanulmány társszerzője. – Azok a növények és madarak érdekeltek bennünket, amelyek a város minden pontján – az épületektől és utaktól kezdve, az elhagyatott telkeken és ipari területek át, egészen a gondozott, illetve természetes zöldövezetekig – megtalálhatóak, mert azt akartuk vizsgálni, hogy a városok összességében véve miként járulnak hozzá a biodiverzitás fenntartásához.

Az eredmények arra utalnak, hogy a városok kevesebb madár- és növényfajnak biztosítanak életteret, mint a hasonló, beépítetlen területek. A városok a világon élő madárfajok majdnem 20 százalékának és az ismert növényfajok 5 százalékának adnak otthont.

A zöldövezetek megóvása, a honos növényfajok visszatelepítése és a biológiai sokféleség megőrzését segítő élőhelyek városon belüli kialakítása több madár- és növényfaj támogatását tenné lehetővé – mondta Aronson.

Rovatok