Index Vakbarát Hírportál

A klímaváltozás tömegpusztító fegyver

2014. február 16., vasárnap 17:51

A világ legfélelmetesebb tömegpusztító fegyverének nevezte a klímaváltozást John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Indonéziában – írja az MTI. Kerry szerint a mai tétlenség jövőbeni ára jóval meg fogja haladni a kibocsátás csökkentésének mai költségét. A külügyminiszter arra hivatkozott, hogy a világ tudósainak 97 százaléka egyetért a klímaváltozás létezésében.

Az USA a világ egyik leginkább környezetszennyező állama, de az ország eddig nem sokat tett a környezet védelme érdekében. Az üvegházhatást okozó gázok korlátozásáról szóló kiotói jegyzőkönyvet az ország például nem fogadta el, és a 2012-es elnökválasztási kampányban sem volt szó környezetvédelmi kérdésekről.

Mindannyiunk érdeke

Ehhez képest Kerry szombaton arról beszélt, hogy a klímaváltozás megállítása érdekében Kínának és az USA-nak össze kell fognia. Vasárnap már arról beszélt, hogy a klímaváltozás létét tagadni olyan, mint ragaszkodni hozzá, hogy a Föld lapos.

A külügyminiszter szerint az elmúlt évek természeti katasztrófái megmutatják, milyen következményekkel járhat, ha nem fogjuk vissza a környezetszennyezést. A miniszter szerint minden ország minden lakója felelős a kibocsátásért és közösen is kell fellépni ellene.

Egyszerűen nincs időnk hagyni néhány hangos érdekcsoportnak, hogy túszul ejtsék a klímapárbeszédet – mondta Kerry.

A külügyminiszter ezzel arra utalt, hogy a nagyvállalatok nem akarnak változást, ezért elbagatellizálják a környezetszennyezés hatásait. Kerry szerint új globális energiapolitikai irányelvekre lenne szükség, amelyek a szénalapú energiatermelés felől a zöldebb technológiák felé mutatnának.

Rovatok