Index Vakbarát Hírportál

Hogy került a delfinbe a macskaparazita?

2014. február 16., vasárnap 18:55

Egy új tanulmány szerint a macskák egyik parazitáját, a Toxoplasma gondiit fedezték föl a belugákban. A belugák ostoba fejű, de aranyos fehér delfinek a sarkvidékről, a parazita által terjesztett toxoplazmózis pedig halálos betegség, az egyik heroinfüggő is abba halt bele a Trainspottingban. (Mármint a filmben, mert amúgy még mindig él.)

A parazitát a Brit Kolumbia Egyetem tudósai mutatták ki egy, az Északi-sark környékén élő belugából. A kutatók szerint ez annak a jele, hogy a kórokozó már a felmelegedő sarkvidéken is terjedni kezdett, és komoly egészségügyi gondokat okozhat az inuitok körében, akik szoktak enni a belugák húsából.

A hideg már nem tartja vissza

Az Északi-sark korábban nem volt kedvező környék a parazita terjedésének, mivel a jeges vízben és levegőben a Toxoplasma gondii nem tudott életben maradni. Michael Grigg, aki molekuláris bakterológiával foglalkozik, azt mondta, a jég korábban ökológiai védőpajzsként működött, de a sarkkör változásaival új kóroozók kezdtek el terjedni a környéken.

Azt még nem tudják, hogy került a narválfélékhez tartozó belugákba a toxoplazmózis parazitája, mindenesetre az állatok nem betegedtek meg tőle. A toxoplazmózis ugyanakkor igen veszélyes: vakságot és rendellenes agyműködést okozhat, terhes nőknél spontán vetéléshez vezethet, és a legyengült immunrendszerű embereket is könnyen megtámadhatja.

A fagyott szusi vagy a halászlé mehet

Grigg megjegyezte, hogy a parazita ellen a leghatásosabb védekezés a hordozó állat húsának megfőzése vagy megfagyasztása. Ha tehát valaki belugahúst szeretne enni, vagy jéggé fagyott, nyers formában tegye, vagy főzze át jó alaposan.

Rovatok