Index Vakbarát Hírportál

Elvetélnek a delfinek az olajszennyezéstől

2014. február 18., kedd 11:01

Hiányzó fogakkal és tüdőbajjal küszködnek a Mexikói-öbölben élő palackorrú delfinek a BP 2010-es olajszennyezése miatt, írja egy friss amerikai tanulmány. A kutatók egy évvel a Deepwater Horizon fúróplatform felrobbanása vizsgálták meg a környék élővilágát. Az emlősöknél hormonzavarokat és májbetegséget diagnosztizáltak, egy vemhes nőstény delfin méhében pedig holt magzatot találtak.

A kutatók a 2011-es vizsgálat során Louisiana partjainál fogtak el 32 delfint, akiknek a fele súlyos beteg volt vagy haldoklott. Az állatok egészségi állapotát 27 másik, a floridai Sarasota-öbölnél élő delfinéhez hasonlították, azokat ugyanis nem érte olajszennyezés. Louisiana közelében ötször gyakoribb volt a tüdőbetegség, és a vérükben alacsonyabb volt a stresszhormonok szintje.

„Mindegyik vad populációban előfordulnak betegségek, de még nem láttunk állatokat olyan rossz állapotban, mint amilyenben a Barataria-öbölnél élők vannak” – mondta Lori Schwacke, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) delfinszakértő munkatársa. Három egyed már majdnem az összes fogát elvesztette, másik három fogainak csak a fele volt meg. A delfineknek általában 78-106 foguk van.

A felrobbant olajtornyot működtető BP szerint gyenge lábakon áll a tanulmány, és nem látható az okozati összefüggés az állatok betegsége és az olajszennyezés között. A BP arra kérte a NOAA szakértőit, hogy adják ki minden adatukat egy másik tanulmánnyal kapcsolatban, amely az öbölben váratlan módon elpusztult ezer delfinről számolt be.

Azt a tudósok is elismerték, hogy a tanulmányuk nem tudja összekötni a Deepwater olajszennyezését a delfinek betegségeivel, de csak azért nem, mert a környéken a katasztrófa előtt nem mérték fel az élővilág egészségi állapotát. Azt viszont ki tudták mutatni, hogy a louisianai delfinekben alacsonyabb volt a növényvédő és tűzgátló szerek szintje, mint a floridai delfincsoportnál, ami arra utal, hogy nem a mezőgazdasági és általános szennyezések okozták a betegségeiket. 

Rovatok