Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták a Föld legrégebbi ásványát

2014. február 24., hétfő 10:27

A képen a Föld legöregebb ásványa található, a cirkon. Az ásvány a kutatók szerint 4,375 milliárd éves. Bár néhány kutató kételkedik a minták valódiságában, a Nature Geoscience szaklapban megjelent tanulmány szerint ez a Földön talált legöregebb ásvány, amit valaha találtak.

A kutatást John Valley és kollégái végezték a Wisconsin Egyetemtől. Egy teljesen új módszert alkalmaztak a kőzet korában megállapítására. A módszerrel a kutatók külön is meg tudták számolni a cirkonban lévő atomokat. A kőzetet egyébként Ausztrália nyugati részén találták meg a Jack Hills nevű helyen.

A cirkon kormeghatározását eddig a bennük található U, Th és Pb (urán, tórium és ólom) izotópok arányainak mérésével végezték. Az urán egyes izotópjaiból képződnek ólomizotópok. Az idő haladtával egyre fogy az ásvány urántartalma és ezzel párhuzamosan nő az ólomtartalma. Emiatt nem tudták pontosan meghatározni az ásvány korát.

A cirkont gyakran használják ékszerkőnek, de az iparban is hasznos anyag. Különlegesen magas olvadáspontú acél és nikkelötvözetek készítésére a rakéta- és repülőgép-hajtómű gyártás alkalmazza.

A mostani kutatások azt állítják, hogy az említett cirkon százmillió évvel azután keletkezett, hogy egy hatalmas kozmikus ütközés után a Földből kiszakadt anyagból kialakult a Hold.

Rovatok