Index Vakbarát Hírportál

Kína is az isteni részecske nyomába ered

2014. február 26., szerda 17:03

Új és jobb elektron-pozitron részecskegyorsító megépítését tervezik egy keddi bejelentés szerint kínai kutatók a Higgs-bozon alaposabb megismerésére – írja az MTI. (Arról, hogy mi a Higgs-bozon, itt olvashat.)

A szerkezet a többi részecske tömegéért felelős bozon pontos mérését és a fizikai alapkutatások által vizsgált jelenségek szabályszerűségeinek feltárását segítené – hangzott el a kínai tudományos akadémia nagyenergiájú fizikával foglalkozó intézetének szimpóziumán.

"Csak a Higgs-bozon természetének megismerésével érthetjük meg, hogy mi áll majd a jövő részecskefizikájának fókuszában" – fogalmazott az intézetet vezető Vang Ji-fang. Azt is elmondta, hogy a tervbe vett részecskegyorsító hatvanszor nagyobb energián lenne képes működni a Peking közelében most üzemelőnél.

A szakember szerint az új szerkezetet hosszú távon egy nagy protonütköztetővé lehetne alakítani, amely az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben, a CERN-ben üzemelő nagy hadronütköztetőnél (LHC) hétszer nagyobb energián tudna működni.

A tanácskozáson részt vevő David Gross Nobel-díjas amerikai fizikus azt mondta, az újgenerációs kínai részecskegyorsító központi helyet érdemelne ki az alapkutatásokban.

Rovatok